Zelfregelende ventilatie voor dakvensters

Verschenen op 05/11/2015 in de rubriek Ruwbouw -> Dakwerken

Deze discrete ventilatieoplossing, eenvoudig monteerbaar ter vervanging van de originele afdekkap van het dakvenster, past in het natuurlijke ventilatiesysteem C+EV0II. Deze zelfregelende ventilatie-unit zorgt voor een epb-wetgevingconforme ventilatie zonder risico op tocht of koudegevoel.

Zelfregelende ventilatie voor dakvensters
Samen met de nieuwe generatie zelfregelende ventilatie voor dakvensters lanceert Velux een nieuw ventilatieaccessoire voor alle manueel bediende dakven- sters. In samenwerking met ventilatiespecialist Renson werd een zelf- regelende (klasse P3) ventilatie-unit ont- wikkeld die zorgt voor een conti- nue, maar ge- controleerde toevoer van frisse lucht volgens de Belgische ventilatienorm (NBN D 50-001) en de epb-regelgeving voor nieuwbouw en renovatie.

Zelfregelende ventilatie voor dakvensters
De binnenkomende luchtstroom wordt geregeld door een klep die automatisch reageert op drukverschillen en windsterkte. Hierdoor blijft de binnenkomende luchthoeveelheid op elk tijdstip ongeveer gelijk, zelfs bij grotere windsnelheden. Zo krijgt de bewoner nooit last van tocht of een koudegevoel en daalt het energieverbruik. De gebruiker van zelfregelende ventilatie voor dakvensters moet de ventilatie immers nooit sluiten, waardoor de kwaliteit van de binnenlucht steeds optimaal blijft.

Compatibel
"Met dit zelfregelende ventilatieaccessoire met versterkt debiet ontwikkelden we een uniek en eenvoudig te installeren accessoire voor de nieuwe generatie dakvensters van Velux," zegt Christian Fosseur, general manager van Velux Belgium. "Deze ventilatie-unit is compatibel met alle manuele wentelende en uitzetbare vensters en kan bij renovatie ook in reeds geïnstalleerde Velux-dakvensters van de nieuwe generatie geïntegreerd worden", besluit Fosseur.

E-peilwinst
"Volgens de breedte van het raam, variërend van 55 tot 134 cm, garandeert de ventilatieunit bij 2 Pascal een debiet tussen 20,7 en 58,7 m3/h bij wentelende ramen en tussen 21,2 en 55,1 m3/h bij uitzetbare ramen. Zo kan met één dakvenster elke ruimte onder een hellend dak volledig geventileerd worden volgens de epb-norm. In combinatie met een afvoerventilator als de Healthbox II boek je een E-peilwinst tot 24 punten in woningen en zelfs tot 27 punten in appartementen", weet Rino De Muelenaere, hoofd Onderzoek en Ontwikkeling bij Renson.

Vanaf april
Deze zelfregelende ventilatie voor dakvensters bestaat uit een onderhoudsvrije grijze aluminium afdekkap, die de standaardafdekkap van het dakvenster zal vervangen. Deze ventilatieoplossing is compatibel met alle manuele dakvensters, maar is niet combineerbaar met de elektrische Integra of op zonne-energie werkende dakvensters of dakvensters met manuele buitenste zonneschermen. Deze oplossing wordt voorgesteld op Batibouw en zal beschikbaar zijn vanaf 1 april.