Veranda bouwen - tips bij zelfbouw veranda overkapping

Verschenen op 03/11/2014 in de rubriek Tuin -> Tuinaanleg

De vanaf alle kanten van zonlicht doorstroomde ruimte, verwarmd op een aangename temperatuur en misschien zelfs vol prachtig bloeiende en geurende planten.
Het is dus geen wonder, dat steeds meer mensen het besluit nemen om een veranda op te bouwen.
Per jaar worden ca. 55.000 nieuwe glazen aanbouwen gebouwd. Vooral bij nieuwbouw zet deze tendens zich nog steeds voort.

Een glazen aanbouw op maat
Zo'n ruimte van glas biedt veel verschillende gebruiksmogelijkheden. De constructie en de inrichting moeten wel precies aan de individuele gebruiksdoeleinden worden aangepast. Als een veranda van een goede warmte-isolerende beglazing is voorzien, doet deze in de koude tijd van het jaar zijn naam eer aan.

Indien de bewoners de glazen aanbouw meestal in de zomer gebruiken of alleen hun planten er mooi in willen zetten, vraagt het bouwen minder inspanning en dalen ook de kosten. Voor het overige kan men in veranda's niet alleen gezellig zitten, maar ook werken. De klassieke veranda grenst aan een huis en vergroot de woonruimte in richting van de tuin. Maar andere bouwvariaties zijn net zo mooi. Zo moet een glazen aanbouw niet per se gelijkvloers liggen. Zelfs huizen met plat dak of garages bieden een goede fundering voor een glazen aanbouw. Ook op balkons of loggia's kan men de sfeer van een veranda creëren.

Hoe bepaalt u de beste standplaats voor een veranda
De vraag van de standplaats behoort tot het eerste deel van de planning van een glazen aanbouw. Vaak geven aannemers het advies voor de zuidkant voor de veranda. Over het gehele jaar gezien is de zon daar het meest intensief. De daar opgeslagen warmte kan naar de open woonruimte van het huis stromen. Maar de gebundelde kracht van de zon maakt een degelijk systeem van beluchting en zonwering wel noodzakelijk.
Een glazen aanbouw aan de noordkant werkt als klimaatbuffer tussen het woongedeelte en de buitenwereld. Terwijl het hier in de zomer aangenaam warm wordt zijn de temperaturen in de winter (zonder extra verwarming) niet voldoende om daar langer te kunnen verblijven.
In een ten westen gerichte veranda vindt u ook nog in de namiddag een zonnig plaatsje. Planten voelen zich hier op hun gemak, maar moeten wel tegen verbrandingen worden beschermd. De oostligging geldt ook als 'ontbijtzijde'. `s Ochtends biedt de glazen aanbouw al aangename warmte. Omdat de sterke zon hier ontbreekt, dreigt er nauwelijks oververhitting.

Alles precies op elkaar afstemmen
Wie de veranda het hele jaar wil gebruiken moet gebruik maken van een aantal hulpmaatregelen. Hierbij behoort naast het maken van schaduw door middel van jaloezieën of markiezen ook de beluchting, die volgens verschillende mechanismen kan functioneren.

Wanneer de zon in de koude tijd van het jaar te zwak wordt dient men de verwarming aan te zetten. Maar indien de wind door de reten van een foutieve constructie fluit of de warmte-isolatie gebrekkig is, dan helpt zelfs de verwarming niet al te veel.
Als u de veranda gaat ontwerpen, dan is het van groot belang goed te plannen en de juiste draagconstructie, profielen en beglazing te kiezen. Werkelijk elk detail moet vooraf tijdens het plannen goed worden doordacht, want anders stort de droom van een veranda later in als een kaartenhuis.