Voorbereiding nieuwe muur en vloer

Verschenen op 21/03/2015 in de rubriek Ruwbouw -> Muren

Als u van plan bent een kamer ingrijpend te veranderen, dan moet u misschien de muren van extra lijstwerk voorzien, of speciaal waterdicht board om een ligbad of douche aanbrengen. In de meeste gevallen zult u echter alleen maar gaten of scheuren in de muur hoeven bij te werken, spijkers verzinken, loszittend tengelwerk vastmaken, en misschien behang verwijderen voor u de muur opnieuw behangt.

Scheuren, kleine gaten en spleten in bepleisterde of bakstenen muren kunt u opvullen met alabastine. Diepe gaten moeten eerst niet een onderlaag gepleisterd worden, gevolgd door een bovenlaag. Verwijder alle oneffenheden met hamer en koudbeitel – draag een veiligheidsbril! – en vul het gat op. Als het pleisterwerk erg slecht is, haal het dan helemaal weg en pleister de muur opnieuw, of vervang het met gipsplaten op latwerk.

Gaten in gipsplaat kunnen hersteld worden door pleisterkalk aan te brengen op een ondergrond van kaasdoek. Snij hij grotere gaten hele gipsplaat los van tengel naar tengel, en bevestig een nieuw stuk. Vloeren hebben meer te lijden dan muren en vragen meer voorbereiding. De ondervloer kan van beton of hout zijn, en er kan een tussenlaag liggen van triplex, spaanplaat of hardboard. In oudere huizen kan de ondervloer zelfs bestaan uit tegels of plavuizen. Al deze ondervloeren moeten in goede conditie zijn voordat een nieuwe vloerbedekking wordt gelegd.

Betonnen vloeren kunnen over versterkte houten balken op een onderlaag van stalen dwarsbalken liggen, of rechtstreeks op de funderingen. Als in dat laatste geval geen vochtwerende ondervloer is gelegd kan de bovenvloer door vocht aangetast worden. Deze aantasting kan bestreden worden door de vloer te bewerken mnet epoxyhars of bitumen. Oppervlakken met oneffenheden van minder dan 1 centimeter kunt u behandelen met latex cement dat in 24 uur droogt en voor elke soort ondervloer gebruikt kan worden.

Houten ondervloeren bestaan meestal uit planken of schroten op dwarsbalken, maar in moderne huizen wordt veel spaanplaat of multiplex gebruikt. Losse planken moet u met koploze spijkers, vloerspijkers met platte kop of verzonken schroeven weer vastmaken. Beschadigde planken moeten bijgewerkt worden, of compleet vervangen. Onregelmatigheden van minder dan 3mm kunt u wegschuren, maar als de gehele oppervlakte versleten of onregelmatig is, kunt u beter de hele vloer afdekken met multiplex of spaanplaten. Bij een tussenruimte van hoogstens 50 cm tussen cle dwarsbalken gebruikt u 15,5 mm multiplex of 18 mm spaanplaat; bij 60 cm tussenruimte neemt u 18 mm multiplex of 22mm spaanplaat. Hardboard moet minstens 3 mm dik zijn. Als het spaanplaat nog niet bewerkt is, moet u het eerst gronden. Hardboard kunt u het beste natmaken en een nacht laten drogen voor u het legt.

Wees er ook zeker van dat onder een goede vloerbedekking geen vervallen vloerdelen verborgen zijn. Kijk uit naar losse of gebroken tegels, omkrullende naden, ontzette planken, verkleuringen of andere signalen van vochtigheid onder aanrechten en wasbakken en rondom badkuipen, afwasmachines en toiletten.
Zonder een goede ventilatie kan vochtigheid houtrot in planken ondervloeren veroorzaken. Droge rot kan zelfs metselwerk en andere structuren aantasten. Onderzoek de vloer overal waar die meegeeft met een priem of een schroevedraaier; meegevend hout is meestal al aangetast door rot. Controleer ook op beschadigde isolatie; in een goed geventileerde kruipvloer moet u een koele luchtstroom kunnen voelen. Overigens kunt u voor de behandeling van natte of droge houtrot het best de hulp van een vakman inroepen.

Het verwijderen van keramische tegels.

Als u keramische tegels uit een muur of vloer bikt, draag dan een veiligheidsbril. Begin op een plaats waar u een koudbeitel onder de rand van een tegel kunt werken. Als het niet anders kan, zult u misschien eerst een tegel kapot moeten slaan en de scherven eruit beitelen. Tik dan voorzichtig met de koudbeitel onder de randen van de regels ernaast.

Als u op die manier werkt spaart u niet alleen de tegels, maar ook het werkoppervlak zodat u dat later nauwelijks hoeft bij te werken en op te vullen. Kijk uit voor gebroken tegelstukken; zij kunnen messcherp zijn.

Als u een betegeld vlak repareert voordat u er een nieuwe vloerbedekking overheenlegt, moet u de ruimte van gebroken of verdwenen tegels opvullen niet alabastine of snelcement. Maak losse tegels weer vast met een hechtmiddel.