Kostprijs van een veranda

Verschenen op 11/02/2014 in de rubriek ->

Een grove regel (maar hierop kun je je echter niet op vastpinnen), is 1000 euro per vierkante meter veranda.
Deze richtprijs van een veranda is echter moeilijk in werkelijkheid om te zetten. Zo zal een veranda van 5 m² meer kosten per vierkante meter dan een veranda van 20m².

Een veranda kan een pluspunt zijn bij een woning. Zo kan je van het zonnetje genieten binnenshuis, maar alvorens een veranda te kopen is het belangrijk even te weten waar de veranda zal worden geplaatst. Is de veranda gericht naar het zuiden, dan moet je rekening houden dat het in de zomer flink warm kan worden onder de glazen overkapping.

Aangezien je er van uit moet gaan dat een veranda slechts 1 keer moet aangekocht worden, ben je beter om te kiezen voor goede materialen of degelijke beglazing.
Niemand wil een serre-effect in zijn veranda, vandaar dat verluchting cruciaal is, maar eveneens de zonwerende beglazing zal zijn nut bewijzen voor veranda’s die naar het zuiden gericht zijn.

Premies voor een veranda
Sinds 1 december 2010 is het bovendien niet meer nodig om een bouwvergunning aan te vragen voor de bouw van een veranda. Men spreekt hier over private werken in de achtertuin, waardoor het vanaf nu dus echt interessant wordt voor een veranda te laten plaatsen.

Bovendien krijgt u (wanneer u daarvoor kiest) 40% belastingsvermindering op de kostprijs van het hoogrendements-glas. Hierin zit ook de kostprijs van het schrijnwerk verrekend. Hier wordt wel een plafond van 2770 euro per jaar gerekend. Maar de overschot kan de 3 daaropvolgende jaren meegedragen worden wat eigenlijk overeenkomt met een belastingsvermindering van 11080 euro (in de veronderstelling dat de veranda 27700 euro zou kosten)

Voor de laatste actuele premies contacteer je best even de gemeente en of energieleverancier.

Veranda kopen
Een veranda kopen doe je best niet onbezonnen. Denk na over de plaatsing, maar ook over hoe je het in de winter wilt gaan gebruiken. Tot welk niveau moet de verwarming kunnen. Soms is er dan nood aan een volledig uitgebreide verwarming. In sommige gevallen kan een verlening van de bestaande verwarming een oplossing zijn. Vloerverwarming is soms een oplossing, echter niet aan te raden als enige verwarming.

De optie voor een houtkachel is ook extra gezellig, maar ben je bereid om de nadelen van een houtvuur erbij te nemen?
Alvorens een veranda te kopen is het interessant om even bij de speciaalzaak of vakman meer informatie op te vragen. Zij weten echter het best wat kan en mag.