Verftips: tips om te verven

Verschenen op 16/08/2015 in de rubriek Ruwbouw -> Muren

Basis verftips

Tips om te verven – verftips leren verven
Bij de verf zit vaak een instructiehandleiding, volg deze handleiding striktop om een ideaal verfresultaat te krijgen. Ook als de verf verdund moet worden (voor bijvoorbeeld te spuitverven) is op de verpakking te vinden welk soort verdunner hiervoor kan gebruikt worden.
Wanneer je een blik verf opendoet moet dit eerst goed geschud worden. Door het schudden wordt de verf volledig egaal en olieachtige restanten worden gelijk verdeeld over de verf. Hiermee verven geeft een beter eindresultaat. Wanneer er een lange tijd wordt geverfd is het aan te raden om tussendoor ook even te schudden of te roeren met een roerstokje voor verf.
Schilder niet zoals kleine kleutertjes en stop de borstel dus ook nooit helemaal in de verf. Betere meerdere keren verf nemen dan 1 keer te veel.
Muren die een groot stuk moeten bijgewerkt worden (of wanneer het nieuwe muren zijn), moeten de tijd krijgen om volledig uit te drogen. Schilderen op een nog niet gedroogde muur geeft later problemen.

Leren verven in meerdere lagen

Om een goed effen oppervlak te krijgen is een tweede, een derde of zelfs een vierde laag nodig. Wissel de lagen geschrankt af. Dit wil zeggen als de eerste laag in verticale patronen is geschilderd, dan moet de tweede lag horizontaal daar over. Eenmaal de muur klaar zullen de strepen verf niet meer opvallen, wat wel het geval kan zijn wanneer iedere laag in dezelfde richting is geverfd.

Verftip:
Indien de laatste laag verf is gelegd en er valt je toch nog een stukje op, onderdruk dan de neiging om nog vlug even bij te werken. Een laag die wordt bijgewerkt terwijl het al aan het drogen is zal een blijvend kleurverschil geven. Jammer maar helaas is dan de beste keuze om de muur een nieuwe verflaag te geven.