Kiezen voor een zelfbouw terrasoverkapping

Verschenen op 22/01/2016 in de rubriek Tuin -> Tuinaanleg

Sommige mensen zijn gewoon handig en doen het liever zelf. Echter om van nul te starten met een constructie voor een terrasoverkapping is misschien direct een hele klus. Zeker omdat er toch een zekere stevigheid moet gegarandeerd worden.
Een bouwpakket voor een terrasoverkapping voldoet in stevigheid en zal door de handige klusser vrij snel in elkaar gestoken worden.
Een andere reden om te kiezen voor een bouwpakket terrasoverkapping is het tevreden gevoel dat je krijgt wanneer de terrasoverkapping er eenmaal staat (en wellicht de gedachte dat je enkele tientallen werkuren van de vakman hebt kunnen uitsparen.)

Zelfbouw terrasoverkapping

Terrasoverkapping zelfbouw en kostprijs van bouwpakketten voor terrasoverkappingen
Zoals hierboven gezegd is een terrasoverkapping zelf maken vrij moeilijk. Verbindingen, constructie en stevigheid zijn belangrijk. Als je niet veel ervaring hebt met houtconstructies of specifiek terrasoverkappingen, dan kies je beter voor een zelfbouwpakket.
Bovendien is zo’n zelfbouwpakket voor terrasoverkapping meestal gelijk qua prijs als een volledig zelf gemaakte terrasoverkapping. Bovendien is het hout vaak al behandeld en spaart dit ook weer wat tijd uit.

Bovendien hoef je je niet beperkt te voelen in modellen, want de zelfbouwpakketten zijn bijzonder uitgebreid. Wil je er een persoonlijke toets aan, dan kan dat altijd nog bijvoorbeeld door extra stukken op te bevestigen, stukjes uit te frezen of in een zelfgekozen gekleurde houtbeits te stoppen.

Kostprijs van een bouwpakket voor terrasoverkapping

Houten bouwpakketten vallen meestal wel mee van prijs (zeker wanneer je het vergelijkt met een terrasoverkapping op maat, gemaakt door een professional).

De kostprijzen van terrasoverkappingen variëren tussen 700 en 2000 euro. Af en toe zult u ook een bouwpakket kunnen vinden met een nog lagere prijs. In dat geval is zo’n terrasoverkappingsbouwpakket laag van kwaliteit. Het hout dat is gebruikt is bij deze terrasoverkappingen is misschien niet helemaal gedroogd, is bovendien te dun en gemaakt uit minder goede houtsoorten. Na een winter zijn de eerste mankementen vaak al zichtbaar: kromtrekken, rotting of scheuren. Ga dus niet voor de goedkoopste, maar voor een kwalitatieve terrasoverkapping.