Kiezen voor spanplafonds

Verschenen op 14/05/2014 in de rubriek Interieur -> Binneninrichting

Een spanplafond is een hoogwaardig kunststofdoek dat altijd op maat wordt gemaakt. Het is te vergelijk met een elastische folie waar heel erg miniem de naden maar te zien zijn. (wie het niet weet zal er wellicht nooit over vallen). Door de ruimte nauwkeurig op te meten wordt het doek op die maat gemaakt dat het feilloos en strak over de volledige ruimte kan gespannen worden. De zijkanten van het spanplafond wordt bevestigd tussen twee profielen, die bevestigd zijn tegen de muren.

Een spanplafond kan later altijd terug afgebroken worden wanneer het nodig zou zijn (herleggen van bekabeling van lichten, of andere werken). Maar het grote voordeel van een spanplafond is, is dat het zo licht is. Het bestaande plafond hoeft bijna zelden uitgebroken te worden. Ook de onderhoud is erg eenvoudig bij spanplafonds, ze zijn namelijk gewoon af te wassen. Er bestaat eveneens de mogelijkheid om een lichtdoorlaatbare spanplafond te gaan gebruiken (wanneer je onder een koepel of een lichtstraat zit)

Verlichting kan ook in een spanplafond worden ingewerkt, en meestal kan je hiervoor de bestaande lichtpunten opnieuw gaan gebruiken. Het nadeel van een spanplafond is dat je van tevoeren moet weten waar je nu exact de verlichting wenst te plaatsen. Er wordt een gat gemaakt in de folie, waardoor het later niet meer mogelijk is om die spot of andere lichtbron te gaan verzetten.

Het plaatsen van een spanplafond gaat echt wel vrij vlot en tamelijk snel. Per kamer wordt gegerekend op een uurtje, maar de voorbereidingen en de opkuis ervan duren meestal wat langer dan het plaatsen zelf. Reken best naar een kleine werkdag om een kamer volledig te overspannen met een spanplafond.

Hieronder even een video hoe een spanplafond wordt geplaatst (Franstalige video)

Tags :

spanplafonds