Wat is schuimbeton

Verschenen op 22/09/2015 in de rubriek Ruwbouw -> Isolatie

Schuimbeton is een mengeling van cement, water, fijne toeslagstoffen, schuimmiddel en lucht. De juiste samenstellingen van zo’n mengsel schuimbeton is afhankelijk van de gewenste toepassing. Daarom varieert het soortelijk gewicht van schuimbeton ook enorm, van 400 tot 1600 kilo per kubieke meter. Bij de mortel wordt een schuimmiddel toegevoegd (provoton of synvoton), zodat er een cellenstructuur met licht isolerende eigenschappen ontstaat.

schuimbeton: kostprijs en gebruik van schuimbeton
De laatste jaren is het gebruik van schuimbeton alleen maar toegenomen. Het geringe gewicht en het minimale vermogen om water op te nemen zijn daar zeker twee belangrijke factoren in. Bovendien droogt schuimbeton of de isolatiebeton ook sneller dan gewone beton en het is vaak ook goedkoper dan gewone beton, maar zeker niet te vergeten zijn hun eigenschappen zoals sterkte, thermische isolatie en duurzaamheid.

Schuimbeton is niet corrosief, niet giftig en pas binnen iedere filosofie van duurzaam bouwen.
Het is bovendien ideaal om leidingen in te leggen, want door de grote vloeibaarheid van schuimbeton zal het zich overal tussenzetten, zodat er geen holle ruimtes zijn rond de leidingen voor nutsvoorzieningen.

De kostprijs van schuimbeton draait tussen de 80 en 100 euro per kubieke meter.
In sommige gevallen is het echter meer aangewezen over te gaan naar isolatiechape, daar een isolatiechape een hogere isolerende werking heeft. Het nadeel is dat dit product al snel het dubbele koste van schuimbeton.

Waar kan schuimbeton overal gebruikt worden:

  • In de industrie zijn er talloze toepassingen zoals het opvollen van buitengebruikstelde tunnels of tunnelnetwerken, gaspijpen, riolen … , bij infrastructuurbouw van spoor-, weg- of havenbouw.
  • Uitvullen van leidingen of vloerisolatie
  • Isolerende laag voor zolders
  • Om niveauverschillen op te vangen
  • Als ondergrond voor terrassen en paden
  • Of bij uitvullen van vochtproblemen.