Schimmel in de badkamer voorkomen en bestrijden

Verschenen op 27/01/2016 in de rubriek Interieur -> Badkamer

Natuurlijke schimmels

Schimmels in de badkamer verwijderen - Hoe schimmel bestrijden in douche
Schimmels zijn van nature uit zeer belangrijk voor het goed functioneren van onze wereld. Ze zijn dan ook overal te vinden en in veel verschillende vormen. Het meest gekend zijn schimmels die afval gaan verteren. Daarnaast bestaan er ook een hele reeks schimmelkazen. Schimmels komen vaker voor op vochtige plaatsen, denk maar aan zwemmerseczeem. Deze kunnen gemakkelijk doorgegeven worden in het zwembad of andere natte ruimten. Voorbeelden daarvan zijn ook badkamer of douche.

Schimmels in de badkamer

Schimmels zijn uiteraard slecht voor de gezondheid. De mens ademt contstant schimmels in. Dit is een natuurlijk proces dat het lichaam perfect kan tegenhouden. Echter wanneer de concentratie te hoog is (bijvoorbeeld bij een echte schimmel in de badkamer) kan dit echter wel nefast werken op de gezondheid. Voornamelijk bij zwangere vrouwen, kleine kinderen en oudere mensen verzwakken deze de weerstand.
Zwarte schimmels (ook wel stachybotrys chartarum) komen voor in een kolonie en zijn de meest voorkomende. Ze scheiden mycrotoxinen uit, die worden ingeademd en nadelig zijn voor de gezondheid. Andere schimmels in de badkamer zijn bijvoorbeeld de rode schimmel (serratia marcescens).  Deze is zeer slecht voor de gezondheid want veroorzaken oog- of keelonstekingen. Deze moeten dus zo snel mogelijk verwijderd worden, en het liefst met schimmelwerende middelen.

Schimmels kweken goed in natte ruimtes. Een badkamer is een typisch voorbeeld van een plaats in de woning waar deze schimmels het eerst worden opgemerkt.  Gelukkig zijn er een aantal doeltreffende middelen om schimmels in de badkamer te bestrijden. Bij het renoveren van een badkamer is het absoluut nodig om een goede ventilatie te voorzien. Bij oudere woningen wil dat wel eens niet het geval zijn.  Na het douchen of wassen in de badkamer moet de ruimte snel verlucht worden en voorzien voor een constante en verse lucht. Zo snel mogelijk het vocht afvoeren zorgt ervoor dat schimmels minder snel kunnen groeien in de badkamer.  Dure afzuigsystemen zijn niet altijd noodzakelijk. Een eenvoudige oplossing om schimmels te voorkomen in de badkamer is het openen van een raam na het douchen, en droog ook zo veel mogelijk de muren en de vloeren van de badkamer. Zo droogt deze sneller op en krijgen schimmels geen kans.

Voorkomen is beter dan genezen, zo bestaan er speciale verfproducten die je kan aanbrengen aan het plafond om zo schimmels in de badkamer te voorkomen.

Wanneer er dan toch al een schimmel in de badkamer aanwezig is zal je deze het eerst opmerken in de voegen en kitnaden van tegels.  Deze zijn in een vroeg stadium snel te verwijderen met een doek en ammonia. Let wel dat de ondergrond mag behandeld worden met ammonia want sommige badkamertegels kunnen niet tegen agressieve producten. 
Andere mogelijkheden zijn chloor, schoonmaakazijn, verwijderen met speciale anti-schimmelproducten uit de detailhandel of met hogedruk in combinatie met heet water en groene zeep (al is dat in een badkamer niet altijd de beste oplossing).