Roestvrij stalen vloerplaten: een RVS vloer met industriële look

Verschenen op 15/01/2016 in de rubriek Interieur -> Vloeren

Deze vloerbekleding van roestvrij stalen platen kan eventueel aangewend worden bij trappen in privé-woningen, maar richt zich verder louter naar de bouwprojectmarkt. In bedrijven (kantines), winkelcentra en andere commerciële omgevingen laat intensief loopverkeer immers na verloop van tijd altijd sporen na op de vloer. De roestvrij stalen vloerplaten bieden hier een decoratief maar vooral praktische oplossing voor. Ze zijn immers ontzettend duurzaam en slijtvast. Als er na afzienbare tijd toch loopsporen opduiken, kunnen die trouwens gemakkelijk weggewerkt worden met schotsbeits. Het volstaat om met dit fijne schuurmiddel de stalen vloerplaten circa 1 keer om de 5 jaar met een schrobmachine te reinigen om weer een compleet nieuwe, blinkende vloer te krijgen.

RVS vloer of roestvrij stalen vloerplaten - kostprijs RVS vloer
Naast het gegeven dat roestvrij staal een ontzettend duurzaam product is, beschikken deze vloeren over nog meer troeven. In tegenstelling tot het koude beeld dat staalplaten oproepen, hebben we immers te maken met een warme vloer. Roestvrij staal is immers een hele goede warmtegeleider, zodat de vloerplaten de warmte van het onderliggend beton
makkelijk gaan opnemen en vasthouden. Deze vloeren zijn evenwel niet te combineren met vloerverwarming.

Een andere waardevolle eigenschap van roestvrij stalen vloerplaten is zijn krasbestendigheid. Kleine of diepe krassen zijn namelijk eenvoudig weg te werken door de vloer te polieren. Ook wat betreft de akoestiek kunnen er misverstanden bestaan over deze vloerconstructies. In tegenstelling tot wat het uiterlijk van de stalen platen doet vermoeden, zijn deze vloeren immers absoluut niet lawaaiig. De lijmlaag tussen het beton en de vloerplaten werkt immers geluidsabsorberend. Een belangrijke voorwaarde hierbij is wel de verlijming: als de platen niet goed verlijmd zijn, valt deze geluidsdempende werking immers weg. Maar in het geval van volledig verlijmde vloerplaten kan u wat dat betreft op beide oren slapen.

Roestvrij stalen platen als vloerbedekking mogen dan een innoverende en bijzonder duurzame vloeroplossing zijn: omwille van de arbeidsintensieve plaatsing zijn ze ook vrij duur. Maar u krijgt er dan ook een uiterst duurzame vloer voor in de plaats. De plaatsing houdt in dat er eerst zowel op de droge en stofvrije betonnen ondergrond als op de plaat een hechtlaag wordt aangebracht. Dan wordt de vloer ingesmeerd met een speciale lijm, waarop de roestvrij stalen platen naast elkaar worden gelegd op 1,5 millimeter van elkaar. Tot slot worden de voegen afgewerkt met dezelfde lijm, zodat de vloer alleen nog naden vertoont. Omdat de staalplaten stroomgeleidend zijn, bestaat altijd het gevaar op elektrocutie. Dit wordt verholpen door een antistatische laag die onder de platen wordt gelegd en die op weerstand is aangesloten. Voor commerciële omgevingen met veel elektrische bedrading is dit natuurlijk geen onbelangrijk detail.

Het belang van de nopjes die vooraf op de roestvrij stalen vloerplaten worden bevestigd, mag al evenmin onderschat worden. Ze maken de gladde staalvloer immers niet alleen slipvrij, maar bieden ook de mogelijkheid om functionele (pijlen, afbakeningen) en decoratieve (logo, naam) noppenpatronen aan te brengen op de vloer. Aangezien de roestvaste platen zijn slechts beschikbaar in een kleur (grijs), kan op deze manier toch creatief 'gespeeld' worden met dit vloertype. Bovendien kunnen de staalplaten ook probleemloos beschilderd of beplakt met stickers worden.

Ook op het vlak van afmetingen is veel mogelijk. Normale roestvaste staalplaten voor vloeren meten 1m20 bij 60 cm, omdat ze op die manier het makkelijkst te verlijmen zijn. Maar de platen zijn eigenlijk volledig naar keuze te lasersnijden, zodat er ook geopteerd kan worden voor grote tegels van 50 cm bij 50 cm of kleinere tegelvormen, zodat er een heuse stalen tegelvloer bekomen wordt. Het spreekt voor zich dat op deze manier ook artistieke vormen tot de mogelijkheden behoren.

Tot slot dient nog gezegd dat de aantrekkingskracht van deze vloeren voor pakweg kantoren en bedrijfskantines zeker ook schuilt in de wetenschap dat ze uitermate onder-houdsvriendelijk zijn. Een schoonmaakbeurt met behulp van een stofzuiger en dweil volstaat, vermits deze vloeren geen vuil of stof opnemen. Bovendien reinigt roestvrij staal zichzelf: door er over te lopen, wordt het als het ware gepolijst door de schoenzolen. We kunnen dus met recht en reden spreken van een economisch en bijzonder onderhoudsvriendelijk vloertype.

De duurzaamheid van roestvrij stalen platen als vloer:

 • Vochtbestendig: 9/10
 • Onderhoudsvriendelijk: 9/10
 • Slijtvastheid: 9/10
 • Thermische belasting: 8/10

Pluspunten van een vloerplaten uit roestvrij staal:

 • erg duurzaam
 • zeer onderhoudsvriendelijk
 • innoverend
 • warmte-isolerend
 • antistatisch
 • kan op maat gesneden worden

Minpunten van vloeren van roestvrij stalen platen:

 • vrij duur
 • arbeidsintensieve plaatsing door vakmensen
 • niet combineerbaar met vloerverwarming
 • slechts beschikbaar in een kleur