Een bestaande schoorsteen die al een lange poos niet is gebruikt geweest moet daarvoor eerst wel even gereinigd worden en eventueel gekeurd op de brandveiligheid. Hiervoor vraag je de raad van een specialist. Begin niet zomaar een open haard te bouwen zonder voorbereiding, het zou je later misschien duur te staan komen.
Indien er nog geen schoorsteen is voorzien in huis, dan moet er eerst een vergunning gevraagd worden voor de bouw van een nieuwe schoorsteen.
Zelf een open haard bouwen is een klus apart. Ben je zelf niet zo handig, laat dan de open haard bouwen door een vakman! Weet ook dat niet ieder huis geschikt is voor de plaatsing van een open haard.
Bij het bouwen van de open haard zit er meestal wel een handleiding bij de open haard zelf. Volg de meegeleverde instructies altijd nauwkeurig. Begin eerst met de achterkant van de open haard. Hou er rekening mee dat er ook isolatiemateriaal in de open haard zal gebruikt worden. Deze isolatie moet zo vuurvast mogelijk zijn. Meestal zijn dit dus isolatiekorrels.
Als de wand van de open haard geplaatst is, wordt er rond gebouwd. Let erop dat het metselwerk goed verankerd zit in de muur zelf. Eenmaal de isolatie aangebracht kan de open haard zelf ingebracht worden. Daarna is het de beurt aan de opbouw van de schoorsteen. Het is een soort verloopstuk dat de afvoergassen van de open haard zal afvoeren. Dit ondersteuningsijzer wordt ingebouwd boven de open haard.
Dit is het ruwe bouwwerk van de open haard, de echte afwerking kan gebeuren met natuursteen of andere tegels. Let erop dat bij alle gebruikte cementering altijd vuurvaste cement wordt gebruikt. De temperatuur van een open haard gaat snel de hoogte in. Cement die niet vuurvast is zal daardoor snel loskomen.
Tot slot is het belangrijk om te wachten om je eigen gebouwde open haard helemaal droog is. Te snel vuur maken heeft een negatieve invloed op de bouw van de open haard.