Natuursteentapijt : gegoten vloer

Verschenen op 08/01/2016 in de rubriek Interieur -> Vloeren

Natuursteentapijt is samengesteld uit geselecteerde natuursteenkorrels en oplosmiddelvrije kunstharsen. De sedimentkorrels zijn 2 tot 4 millimeter groot en kunnen naar believen worden gekleurd. Dit maakt dat er een vrijwel onbeperkt gamma van duizenden kleuren, tekeningen en combinatiemogelijkheden ontstaat. Anders gesteld: wie hier zijn gading niet in terugvindt, zal altijd op zijn honger blijven zitten.

kleur natuursteentapijten

Natuursteentapijt - voor- en nadelen van een natuursteentapijt
Naast het gegeven dat de immense kleurenwaaier en het naadloos karakter van natuursteentapijt een stijlvolle vloeroplossing bieden die zowel in klassieke als moderne interieurs 'als gegoten' past, bezit dit type vloerbedekking ook heel wat praktische voordelen. Zo is natuursteentapijt anti-allergisch, anti-statisch en brandveilig. Het is bovendien ontzettend slijtvast. Als u weet dat deze vloeren niet alleen bestand zijn tegen druk loopverkeer maar zelfs in hun toepassingen in de projectsfeer licht transportverkeer de baas kunnen, dan weet u dat u zich op het vlak van slijtvastheid en duurzaamheid niet te veel zorgen hoeft te maken. Het 'licht transportverkeer' van de speelgoedtreintjes en autootjes van uw kroost vormt dus geen enkel gevaar voor uw vloer.

Een andere troef is de open, korrelige structuur. Hierdoor neemt de steentapijtvloer vlot de temperatuur van zijn omgeving aan en krijgt hij een warm, comfortabel karakter. Dit maakt het niet alleen prettig om op een natuur-steentapijt te lopen, kleine kinderen zullen er ook met plezier op spelen. Door deze eigenschap is steentapijt ook zeer goed te combineren met vloerverwarming.
Natuursteentapijt kan op nagenoeg elke vaste ondergrond worden aangebracht, zolang die maar droog, schoon, vetvrij en vlak is. Of het nu gaat om een ondervloer uit cementdekvloer, beton of een bestaande tegelvloer. De steentapijtvloer kan zelfs op hout worden aangebracht, mits het water- en vormvast is. Het gieten van deze naadloze vloeren moet echter altijd door gespecialiseerde vakmensen gebeuren, want er komt heel wat bij kijken. Zo moet de ondergrond in sommige gevallen vooraf behandeld worden. Oude verflagen en lijmresten dienen te worden verwijderd door de ondergrond te boucharderen. Als er cementhuid moet worden verwijderd of bij zeer gladde beton en tegelvoeren moet de ondergrond dan weer worden geëtst.

Natuursteentapijt

Na het treffen van alle nodige voorbereidingen wordt de steentapijtvloer aangebracht in een laagdikte die afhankelijk is van het korreltype. Die dikte varieert van ongeveer 6 tot 8 millimeter. De vloer is 24 uur na het leggen begaanbaar en mag belast worden na 48 uur.
Natuursteentapijt is over het algemeen een zeer onderhoudsvriendelijke vloerbekleding, die minder reiniging vereist dan de meeste andere vloersoorten. Losse vuildeeltjes worden automatisch in de poriën opgenomen, zonder dat dit zichtbaar is voor het blote oog. Ze kunnen met de stofzuiger makkelijk worden verwijderd. Op steentapijt zal u ook geen sporen van natte voetstappen terugvinden, zoals bij sommige parketvloeren. De steentapijtvloer is kortstondig bestand tegen bepaalde huishoudchemicaliën, maar meestal laten kleverige of vochtige vlekken (koffie, wijn, chocolade) zich al met niet meer dan wat warm water en een nylonborstel wegschrobben. Vergeet echter niet om het gebruikte water achteraf telkens meteen op te zuigen met behulp van een waterzuiger. Hardnekkige vlekken behandelt u het best met een neutraal schoonmaakproduct in warm water. Laat het sop even inweken en zuig het nadien op met behulp van de waterzuiger. Spoel uw vloer achteraf nog minstens tweemaal na met zuiver water, dat op zijn beurt ook moet worden weggezogen.

Tot zover de eerste hulp bij vlekongevallen. Op langere termijn kan een goed onderhoud er mee voor zorgen dat uw steentapijtvloer minder snel verslijt. Afhankelijk van de intensiteit waarmee uw vloer wordt gebruikt, is het aan te raden om hem na 10, 15 of 20 jaar met renovatiecoating te behandelen. Deze beschermlaag van kunsthars, die na een grondige diepreiniging makkelijk aan te brengen is met behulp van een verfrol, herstelt de oorspronkelijke slijtlaag. Zo kan uw vloer door een kleine ingreep aan een tweede leven beginnen.

De duurzaamheid van natuursteentapijt:

 • Vochtbestendig: 7/10
 • Onderhoudsvriendelijk: 8/10
 • Slijtvastheid: 9/10
 • Thermische belasting: 8/10

Pluspunten van een natuursteen tapijtvloer:

 • decoratief en stijlvol
 • warm en comfortabel
 • immense keuze aan kleuren en designs
 • naadloos
 • antiallergisch
 • zeer slijtvast
 • brandveilig
 • onderhoudsvriendelijk
 • geschikt voor vloerverwarming

Minpunten van vloeren met natuursteen tapijt:

 • moet door vakmensen gelegd worden
 • ondergrond moet soms worden voorbehandeld
 • gevoelig voor vocht