Kopshouten vloer: de sterkste parketvloer die er is

Verschenen op 14/12/2015 in de rubriek Interieur -> Vloeren

Kiezen voor een kopshouten vloer: voordelen van kopshout parket
Deze unieke eigenschap geeft kopshout een veel hogere weerstand tegen druk. Een kopshouten vloer s dan ook veel slijtvaster dan overlangs gezaagde parketplanken en dus ideaal voor intensief gebruik. Bovendien werkt kopshout extra geluidsisolerend. Geluidstrillingen worden immers vlotter geabsorbeerd in de houtvezels en weerkaatsen minder dan bij andere parketvloeren het geval is. Wie over grote, kale ruimten beschikt, zal hier dus op het vlak van akoestiek zijn voordeel mee doen.
De beschikbare houtsoorten kunnen variëren naargelang van de fabrikant, maar de courant gebruikte houtsoorten voor deze vloeren zijn:

  • guatambu of ivoorhout (licht crèmekleurig)
  • haagbeuk (grijs/wit met een matige tekening van de jaarringen)
  • kambala :grote kleurvariatie van lichtgeel tot donkerbruin (merbau: bruinrood met belangrijke helderheidsvariatie)
  • muteneye: bruin met uitgesproken jaarringentekening. De houtblokjes worden ontbraamd en gemengd geleverd.

De open poriën aan de oppervlakte maken deze kopshouten parketvloeren veel gevoeliger voor schommelingen in de luchtvochtigheid. Anders gezegd: een kopshouten vloer gaat veel sneller krimpen of uitzetten. Daarom is de manier waarop deze vloer gelegd en afgewerkt wordt van essentieel belang.

Vooreerst is het van groot belang dat de ondergrond droog is en blijft. Het aanbrengen van een afdoend vochtscherm op de onderdekvloer is dan ook aan te raden. De dekvloer zelf mag niet meer dan 2 procent restvocht bevatten want langzame maar constante vochtopname langs de onderzijde drukt uw parket omhoog. En dat kan niet de bedoeling zijn. Om helemaal op veilig te spelen wordt dan ook aangeraden om een waterwerende epoxy voorstrijk te gebruiken. De dekvloer zelf moet uiteraard ook sterk genoeg zijn omdat de enorme kracht op de kleine blokjes ervoor kan zorgen dat de toplaag van de dekvloer wordt afgebroken.

Verder moet een kopshouten parketvloer altijd rechtstreeks gelijmd worden op de dekvloer. Zonder ondervloer en zonder nagels, dus. De blokjes mogen tevens niet met een hefboom worden aangespannen, maar moeten met de hand worden aangedrukt tegen de vorige rij. Op die manier krijgen ze voldoende ruimte om 'zich te zetten'. Het plaatsen van deze vloer mag voorts nooit gebeuren bij extreme droogte of hoge temperaturen. Zorg er ook voor dat de parketvloer op een vlakke dekvloer wordt geplaatst. Door de extreme hardheid van het hout is het gelijkschuren van de parketvloer achteraf immers geen sinecure.

Het onderhoudsgemak van een kopshouten vloer hangt nauw samen met de manier van afwerking. Een met olie afgewerkte vloer is het meest aan te raden. Hij is niet alleen zeer makkelijk te onderhouden, indien nodig kan hij ook naadloos plaatselijk worden gerenoveerd. Het spreekt voor zich dat deze parketvloer altijd voldoende beschermd moet worden tegen vocht. Boenen zonder vooraf een sealer aan te brengen, is dan ook volledig uit den boze.

De duurzaamheid van een kopshouten vloer:

  • Vochtbestendig: 4/10
  • Onderhoudsvriendelijk: 6/10
  • Slijtvastheid: 10/10
  • Thermische belasting: 6/10

Pluspunten van een vloer van kopshout:

  • zeer hard en slijtvast
  • uitzonderlijk karkater
  • geluidsisolerend

Minpunten van kopshouten parketvloeren:

  • speciale afwerking en plaatsing vereist
  • zeer gevoelig voor vocht
  • moeilijk bij te schuren