Dubbele ramen
Voor een nieuwbouwhuis kun je dubbele ramen laten maken, of - afhankelijk van het ontwerp -kiezen voor geprefabriceerde ramen. Vreemd genoeg worden die laatste, behalve bij Scandinavische woningen, weinig gebruikt. Want het zijn constructies die niet alleen de kou tegenhouden, maar ook geluidwerende eigenschappen hebben. Geprefabriceerde ramen worden op bestelling door de ramenfabrikant geleverd.
Dubbelglas
Van de twee mogelijkheden (voorzetramen of dubbelglas) is het fabrieksmatig, op maat vervaardigde dubbelglas het duurst. Zo'n ruit is echter ook het mooist, het minst zichtbaar en het makkelijkst in onderhoud. De afstand tussen beide ruiten, de zogenaamde 'spouw', varieert van 6-15 mm. De spouw moet bij voorkeur niet smaller zijn dan 12 mm. Bij deze afmeting is de warmtewinst ca. 50% ten opzichte van een enkele ruit. Is de spouw smaller, dan is de warmtewinst ten opzichte van enkelglas minder. Bij een spouw van 6 mm is de warmtewinst ca. 40% ten opzichte van enkelglas. Dubbelglas wordt op maat gemaakt, ook in bijzondere afmetingen voor ramen die onderverdeeld zijn in kleine ruitjes.
Bij bestaande bouw kunnen de sponningen te ondiep zijn en moeten die verder uitgefreesd worden. In de praktijk betekent dat vaak ook de kozijnen vervangen moeten worden.
H R-glas
HR-dubbelglas is extra isolerend. Dat komt door het microdunne laagje metaal dat op de spouwzijde van het binnenblad is aangebracht. Het laagje zorgt ervoor dat het licht ongehinderd naar binnen kan, maar dat de warmte die de woning door het glas zou willen verlaten, wordt teruggekaatst. Door toepassing van HR-dubbelglas bespaar je dus nog meer energie dan met gewoon dubbelglas.
Voorzetramen
Voor de bestaande bouw zijn voorzetramen een acceptabele oplossing. Een losse ruit wordt in een bepaald profiel (kunststof, metaal, hout) op het bestaande raam gemonteerd. Het is hierbij wel belangrijk dat de zo gevormde luchtspouw ventileert met de buitenlucht om condensvorming tegen te gaan. Dit heeft helaas weer tot gevolg dat er aanslag tussen de beide ruiten ontstaat, dat dus weer onderhoud met zich meebrengt. Voorzetramen zijn ook 'nadrukkelijker' aanwezig. En ze zijn niet in alle gevallen toe te passen. Vooral grote ramen zijn niet altijd mogelijk.
Het aan de binnenzijde aanbrengen van een voorzetraam vraagt om een zorgvuldige afdichting. De warme vochtige kamerlucht mag niet tussen het glas komen, anders ontstaat er condens. Niet al te grote ramen kun je in het voorjaar wegnemen en opslaan. Dubbele ramen zorgen namelijk voor een broeikaseffect; de zonnestralen kunnen doordringen, maar de warmte kan er minder snel uit.
Tochtwering
Andere naden en kieren
Als er tocht door de klep van de brievenbus komt, kun je dit euvel verhelpen door een nieuw, zelfsluitend en tochtvrij exemplaar te monteren. Misschien moet je daarvoor wel de gleuf in de deur aanpassen aan de nieuwe maat (3,2 x 26,5 cm). Er zijn ook speciale kleppen met borstels die aan de binnenzijde kunnen worden aangebracht. Tocht tussen kozijn en muur kun je aan de kamerzijde weren. Haal de aftimmerlat weg, spuit kit in de naad en breng de lat weer aan. Is deze naad erg breed, dan zul je eerst een rugvulling moeten aanbrengen. Vervolgens kun je kitten.
'Tocht' bij een buitenmuur die aan de kamerzijde van schoon metselwerk is, kan om verschillende redenen optreden: of de steen is poreus, of de wand is onvoldoende 'vol' gemetseld, of er staat winddruk op de gevel. Hieraan valt weinig anders te doen dan de muur af te pleisteren. Meestal is het echter de 'koudestraling' van de muur die het tochteffect teweegbrengt, en daartegen helpt alleen isoleren.