Info en voordelen van een infraroodcabine

Verschenen op 11/08/2015 in de rubriek Interieur -> Badkamer

Een infraroodcabine hoeft maar enkele minuten op te warmen. Bij een sauna duurt dit 1 tot enkele uren.

Infraroodcabine kopen - voordelen van een infraroodcabine
In tegenstellen tot een gewone sauna waar de warmte doorgegeven wordt door de lucht is het stralingswarmte die het relaxerend effect biedt bij een infraroodcabine. De infraroodcabine is voorzien van infraroodlampen. In zo’n infraroodcabine heerst er een lagere temperatuur dan een echt sauna, maar dat heeft als voordeel dat de temperatuur meer dragelijker wordt. Een ander groot pluspunt aan het installeren van een infraroodcabine is dat er geen nieuwe leiding vanaf de zekeringkast moet voorzien worden. Een geaard stopcontact is voldoende voor de infraroodcabine.
De bedoeling van sauna en infraroodcabines bestaat erin je zodanig te doen zweten, dat het lichaam dode huidcellen en afvalstoffen kan afvoeren. Een infraroodcabine doet dat door de stralingswarmte die in de huid binnendringt. Een saune door de hogere omgevingstemperatuur.

Naast de afvoer van afvalstoffen zorgt een infraroodcabine ook dat de bloedsomloop wordt gestimuleerd. Hou er wel rekening mee om voldoende water te drinken. Door het transpireren zal je al snele een hoop vocht verliezen die opnieuw moet binnengenomen worden. Dit zorgt voor een verbeterde stofwisseling waardoor ook het aspect “afslanken” mag gerekend worden bij de voordelen die infraroodcabines bieden.

Een andere heilzame werking van de infraroodcabine is dat het de spieren opwarmt en daardoor worden ze terug soepel en krijgen ze een extra doorbloeding. Geen wonder dat vele sportmensen na een lange trainingssessie even vertoeven onder de infraroodcabine.

Om een infraroodcabine te installeren moet er niet veel oppervlakte voorzien worden. Een maximaal van 2 vierkante meter volstaat al voor vele standaardmodellen. Bedenk wel wat de juiste bedoeling wordt voor het plaatsen van een infraroodcabine: er zijn infraroodstralen op korte golf, middengolf en lange golf. Beide hebben verschillende uitwerkingen op het lichaam:

  • De kortegolfstraling dringt direct diep door in de huid. De omgevingstemperatuur wordt niet veel warmer waardoor u zelfs de deur niet hoeft te sluiten. Deze straling is de IR-A straling van infraroodcabines. Deze soort straling heeft een verlichtend effect op reumatische spierpijnen. De straling gaat ongeveer 4 mm diep in de huid.

  • De middengolfstraling van infraroodcabines of IR-B-straling heeft een effect op de bovenste huidlagen. Deze zijn minder krachtig dan de IR-A-stralen.
  • De langegolfstralen of IR-C-straling van infraroodcabines zijn minder krachtig en dringend helemaal niet diep door tot de huid. Infraroodstralers van dit type dienen eerst een tiental minuutjes op voorhand aan te leggen omdat deze wel een verwarmde cabine zullen nodig hebben om een heilzame werking te geven. Het wordt omschreven als “een warm deken” dat over je heen ligt waarna je uiteindelijk ook zult gaan transpireren. Deze IR-C-straling is bovendien de beste wanneer de nadruk ligt op afslanken.