Nieuw houten vloeren en laminaatvloeren

Verschenen op 10/03/2015 in de rubriek Interieur -> Vloeren

Geprefabriceerde laminaatvloeren zijn ontworpen voor gemakt qua leggen en onderhoud, tegen een aanvaardbare prijs.  Dit is echter ten koste gegaan van de authenticiteit.  Sommige laminaatvloeren zien er vrij synthetisch uit.  Hoge-druklaminaten kunnen echter druk verkeer, naaldhakken en sigarettenpeuken verdragen.

Er zijn ook houtfineervloeren verkrijgbaar met een rug van kurk die veerkrachtiger en comfortabeler zijn.  Zulk fineer van 4 mm kan op ondervloeren worden gelijmd, en als het tweemaal zo dik is kan het los op een bestaande vloer worden gelegd.  Net als laminaatvloeren zijn ze goed bestand tegen beschadiging door zwaar meubilair of hoge hakken en vereisen ze geen extra vernislaag.  Door de kurkrug is het een ideaal materiaal om over beton te leggen, en het is ook een stil materiaal, antislip, antistatisch en hypo-allergeen.  Puristen redeneren wellicht dat dergelijke vloeren er geprefabriceerd uitzien en het warme karakter van puur hout missen.

Houten vloeren leggen

Een nieuwe houten vloer leggen is meestal werk voor de vakman.  Goed hardhout vereist een flinke investering die maar al te gemakkelijk verknoeid kan worden door slecht werk van een amateur; ingewikkeld parket vereist kundigheid.  Een uitzondering hierop vormen houtstroken, die redelijk eenvoudig te leggen zijn.

De eisen die aan ondervloeren worden gesteld variëren.  Ze kunnen over binten worden gelegd, wat betekend dat buizen en kabels onder de vloer door kunnen lopen. De spanwijdte hangt af van de dikte van het hout.  Planken en dikke houtstroken kunnen boven vloerverwarming worden aangebracht.  Dunnere houtstroken, mozaïek en sommige parketsoorten kunnen op elke droge vlakke vloer worden gelegd. bestaande vloeren moeten met hardboard of zachtboard worden bedekt.  Massief parket wordt gewoonlijk op vlak beton gelegd.