Houten vloer behandelen

Verschenen op 12/03/2015 in de rubriek Interieur -> Vloeren

Aan al deze voorkeuren kan men tegemoetkomen door meerdere afwerktechnieken toe te passen op een houten vloer.


Als de houtigheid van een vloer in hout u aantrekt, zult u die kenmerken willen behouden, wat over het algemeen betekent dat u er zo weinig mogelijk aan doet.  Voor een naadloos uiterlijk kunt u de kieren tussen de planken opvullen met een mengsel van houtlijm of vulmiddel en zaagsel, dat heel goed bij de basistint past en flexibel genoeg is om enige beweging toe te laten.

Houten vloer beschermen
Elke andere afwerking moet worden uitgevoerd voordat het hout zijn beschermlaag krijgt.  Geverfde en versierde vloeren vereisen vaak vier tot vijf lagen vernis, wat betekent dat het oppervlak voor een aanzienlijke periode buiten gebruik is.

Bleken en kleuren van houten vloeren
Bleken en kleuren van vloeren is een van de meest eenvoudige manieren om het uiterlijk van houten vloeren te beïnvloeden. Bleken of kleuren wordt gebruikt om een houten vloer te krijgen met een lichtere of donkere tint. U doet er wel verstandig aan om eerst wat te experimenteren met stukjes hout die als overschot dienen of niet zichtbaar zijn.

Hout een lichtere kleur geven kan een oude vloer transformeren in een smaakvol, origineel oppervlak waarop eigentijdse meubelen zich beter op hun gemak voelen.  Veel oude vloeren zijn gemaakt van vurenhout, dat een warme honingkleur vertoont wanneer het gevernist is.  In bepaalde situaties kan vernist vuren echter een wat schelle en opzichtige indruk maken, een effect dat door bepaalde soorten vernis nog versterkt wordt, vooral door vernis die polyurethaan bevat en na verloop van tijd vergeelt.  Bleken brengt de warmte van vuren echter terug, zelfs zo sterk dat het enigszins op fraai hardhout begint te lijken.

Er bestaan verschillende manieren om hout lichter te maken.  Bleken is de meest extreme methode, omdat het bijna alle kleur uit het hout haalt.

Hout kan ook lichter worden gemaakt door het te kalken.  Dit effect wordt bereikt door een witte kleurstof in de nerf van het hout te wrijven.  Iedere soort witte verf is geschikt; men kan ook speciale kalkwas of gesso gebruiken.  Voor vuren is verdunde witte verf het best.  Eiken wordt meestal gekalkt door het hout eerst donker te kleuren met beits, pigment of ammoniak; de lichte kleurstof dringt daarna in de nerven en zorgt voor een verweerd effect.  Om op eiken een zeer licht gekalkt effect te bereiken, kan de vloer eerst worden gebleekt.

Natuurlijke houttint van parketvloeren

Het kan voorkomen dat u de natuurlijke tint van het hout wilt verdiepen. Er zijn veel verschillende vernissen, kleurstoffen en beitsen op de markt in een groot aantal houtkleuren, van eiken tot mahonie, die het hout een natuurlijker aanblik geven.  Deze producten kunnen ook op bepaalde plekken gebruikt worden, bijvoorbeeld op plaatsen waar oorspronkelijke planken door nieuw hout zijn vervangen.  Normaal gesproken steken zulke plekken sterk af tegen hun omgeving.