Soorten houten platen

Verschenen op 18/07/2015 in de rubriek Techniek -> Materiaal

Daarnaast moet er al voldoende vakkennis zijn om massief hout te kunnen verwerken. Een ander voordeel tegenover de houten platen is dat er bij massief hout minder beschadiging kan optreden. Houten platen zoals fineerplaten kunnen het fineer beginnen loslaten.
Massief hout is te vervangen door plaatmateriaal.

Houten platen – soorten houten platen kiezen
Meubelplaten
Hout werkt doorgaans sterker in de ene dan in de andere richting.  Door even grote latte onderling te verlijmen, kunnen de spanningen van de latten elkaar opvangen.  Op de kopse kant gezien moeten de groeiringen van de latten in verschillende richtingen lopen.  Als afwerklaag worden aan beide zijden van die laten 1 of meer lagen fineer geplakt.  Dit samengestelde houtproduct is dan uiteindelijk de meubelplaat of meubelpaneel.  Hoe smaller de latjes in het meubelpaneel zijn, des te stabieler de plaat is.

Laminaat
Massief hout heeft niet altijd de vereiste stevigheid, ook van een sterke houtsoort niet. Voor grotere constructies zoals spanten in sporthallen kunnen dan stukken massief hout op elkaar worden gelijmd, met de looprichting van vezels in wisselende richting.  Zulk samengesteld hout noemt men laminaat of gelamineerd hout.

Fineerhout
Platen massief hout van een halve tot enkele millimeters dik worden fineer genoemd.  Ze worden verkregen door stammen te schillen, en door te zagen en steken.  Op deze manier kan men hout gebruiken dat voor massieve toepassingen ongeschikt is.  Maar daardoor kunnen ook meer houten producten fraai worden afgewerkt met kostbare houtsoorten die te duur zin voor massief gebruik  verder is het makkelijker om de soms fraaie tekeningen in het hout op de gewenste plaatsen aan te brengen.

Triplex
Door een aantal lagen fineer kruiselings op elkaar te lijmen verkrijgt men een plaatmateriaal dat triplex heet.  Door een goede opbouw vangen de spanningen van de houtlaagjes elkaar op, en zal het triplex niet makkelijk kunnen vervormen.
Het dunste triplex bevat drie lagen, maar de meest gangbare triplexplaten (tot 24 mm) hebben er meerdere. Triplex die gemaakt is uit 3 lagen wordt ook multiplex genoemd, al is dit oorspronkelijk een merknaam.

Spaanplaat
Van houtspaanders en een bindmiddel wordt spaanderplaat ofwel spaanplaat gemaakt.  Het meest gebruikte bindmiddel is kunstharslijm, maar ook cement en gips komen voor.  De stevigheid van een spaanplaat hangt uiteindelijk af van de hardheid van de persing die tussen 250 en 1000 kilogram per kubiek bedraagt.

MDF-platen
Vervezeld hout wordt gebruikt voor productie van MDF, HDF, zachtboard, hardboard, masonite en vlasvezelplaat.  Al deze platen, behalve zachtboard, worden gebruikt voor bijvoorbeeld meubelen.
MDF (medium density fibreboard) en HDF (high density fibreboard) worden gemaakt van houtvezels die geperst worden tot een plaat.  De sterkte van de persing bepaalt of de plaat MDF of HDF wordt.

Panelen
Stroken plaatmateriaal van tussen 20 en 80 centimeter breed die aan beide zijden en de langskanten worden afgewerkt met fineer worden panelen genoemd.  Korte panelen zijn zelfs aan de zijkanten afgewerkt.  Panelen worden bijvoorbeeld gebruikt als legplank of vensterbank.  Voor vensterbanken zijn zelfs panelen met afgeronde langskanten te koop.