Hout kopen: de kostprijs van hout en de keuze

Verschenen op 21/07/2015 in de rubriek Techniek -> Materiaal

Als het er precies op aankomt, is het aan te bevelen het hout voor de aankoop na te meten. Hout wordt standaard zowel ongeschaafd als geschaafd aangeboden.

Hout kopen - kostprijs van hout
Bij aankoop van ongeschaafd hout moet u het vooraf keuren om na te gaan of u met het gebruikelijke afschaven van 3 mm per kant uitkomt.
De in advertenties opgegeven en op de schappen van de leverancier aangegeven maten betreffen vaak de handelsmaten. Een plank met een handelsmaat van 2 cm dik kan daardoor bij nameting maar 18 mm dik zijn, enzovoort. Als het nauw luistert, is dit beslist iets om op te letten. Ook als u hout laat zagen, moet u opgeven of het tot op de millimeter nauwkeurig moet.
Bij de bouwmarkten en houthandels kunt u doorgaans alleen het gebruikelijke timmerhout krijgen: vuren, grenen, ramin, beuken, eiken, meranti en soms robinia en eventueel nog wat minder bekende houtsoorten. De maten waarin het hout verkrijgbaar is, zijn ook vaak beperkt, hoewel voor veel toepassingen voldoende. Als u wat apartere wensen heeft, zijn er verschillende mogelijkheden, zoals verderop staat aangegeven.

Kostprijzen van hout

Er kunnen fikse prijsverschillen zijn tussen de diverse leveranciers. Bij grotere hoeveelheden hout loont het zeker de moeite wat rond te bellen om te zien waar u voordelig terecht kunt. In dat geval kunt u ook informeren bij leveranciers die aan vakmensen leveren. Er is niet zelden een korting te krijgen als u een grotere hoeveelheid nodig heeft. Let wel op de kwaliteit van het hout.

Als het om grotere maten gaat of om grotere hoeveelheden kunt u overwegen het te laten bezorgen. Dat is niet altijd gratis.
Bij speciale grote maten zal het hout speciaal voor u besteld moeten worden. Dat kan enige tijd duren. Geef de maten van het hout op in geschaafde of ongeschaafde toestand; dan kan daarover geen misverstand zijn.

Hout kopen op bestelling

Bijzondere houtsoorten zullen ook vaak besteld moeten worden. Dat kan ook de nodige tijd kosten; soms is het eenvoudigweg niet voorradig en moet op nieuwe aanvoer worden gewacht. Het is ook mogelijk wat rond te bellen, of ergens nog een stuk aanwezig is. Via via kunt u aan adressen en telefoonnummers komen. De Gouden Gids is hierbij ook een handig hulpmiddel. Kijk eventueel ook onder meubelmakerijen.
Als u voor één werk(stuk) wat meer stukken hout nodig heeft en het hout wordt transparant afgewerkt, is het zaak er goed op te letten dat er niet te grote verschillen zijn in kleur, tekening, nerf en draad.

Hout aankopen of recyclagehout gebruiken?

Voor sommige klussen hoeft u niet per se nieuw hout te gebruiken, maar kan gebruikt hout even goed voldoen. Dit is een milieusparend alternatief. Een voordeel is bovendien dat het goedkoper is en al is 'uitgewerkt', dat wil zeggen dat als het niet is kromgetrokken, het dat ook niet meer zal doen, terwijl u dat bij nieuw hout nog moet zien. Adressen waar u tweedehands hout kunt kopen vindt u in de Gouden Gids onder Sloopwerken, Houtgroothandel en Bouwmaterialen. In onder meer doe-het-zelftijdschriften en huis-aan-huisbladen kunt u advertenties van dergelijke bedrijven aantreffen. Het gaat vaak om constructiehout, zoals balken, en om vloerplanken.
Gooi restanten hout bij voorkeur niet weg, maar bewaar ze. Ze kunnen nog eens van pas komen.