Gaten in muur opvullen

Verschenen op 14/08/2014 in de rubriek Ruwbouw -> Muren

Volg hieronder even mee wat de werkwijze is om gaten in de muren op te vullen. Stap voor stap gaten in gipsplaten opvullen of beschadigingen in de sierpleister bijwerken.

Gaten in gipsplaten opvullen

1. Vergroten van het gat.

Snij met een stanleymes een cirkel om het gat, ca. 13 mm groter dan het gat zelf. Schraap de oppervlakte en een dunne laag pleisterwerk weg om een verzonken plek te maken. Knip een stuk kaasdoek in de vorm van de uitgesneden plek.

2. Aanbrengen van het kaasdoek.

Breng met een smal plamuurmes een dunne laag pleisterkalk aan op de verzonken plek. Kleef daarna het kaasdoek in de natte pleisterlaag en druk liet goed aan. Laat het pleister een kwartier drogen.

3. Aanbrengen van de afwerklaag.

Smeer nu een laag pleister uit over het kaasdoek met een kalktroffel. Laat het pleister opdrogen tot het lichtgekleurd is, en strijk het dan vlak met de kalktroffel, werkend van boven naar beneden en terug. Als de pleisterkalk wat stroef is geworden, bevochtig het dan door er wat water op te sprenkelen.

Grote gaten in pleisterwerk bijwerken

1. Het aanbrengen van de eerste laag.

Maak het gat grondig schoon niet een harde borstel. Meng een hoeveelheid pleisterkalk en breng het met een kalktroffel aan, werkend van beneden naar boven. De pleisterlaag moet iets dikker zijn dan de rest van de muur.

2. Het afstrijken.

Laat de pleisterlaag ongeveer 10 minuten drogen, lot het droog aanvoelt. Gebruik dan een schraaplat om de overtollige laag weg te halen. Werk van beneden naar boven in een zigzag-patroon, en druk de schraaplat stevig aan.

3. Het opruwen van de onderlaag.

Laat de onderlaag verder opdrogen tot ze lichtgekleurd is. Gebruik dan een oude houten troffel met een spijker erdoor om de plek Hink op te ruwen. Daarna kunt u een dunne bovenlaag van pleisterkalk aanbrengen. Wanneer deze laag bijna droog is, strijk liet dan vlak met de kalktroffel, en bevochtig de bovenlaag door een verfkwast met water.