Kiezen voor een fineerhouten vloer of fineerparket

Verschenen op 22/12/2015 in de rubriek Interieur -> Vloeren

Er bestaan ook houtfineervloeren met een rug van kurk, waarvan ze de veerkracht en het comfort overnemen.
Het unieke uitzicht en warme gevoel van natuurhout wordt gekoppeld aan de geluiddempende eigenschappen van parket, zonder dat het aangenaam loopgeluid van echt hout verloren gaat. Fineerhout is bovendien sterk, slijtvast en makkelijk te onderhouden. Door de verschillende vernislagen is het krasbestendig, elastisch en zeer goed bestand tegen beschadigingen. Net als massief hardhout is het ook antistatisch en hypo-allergeen. Maar misschien wel de grootste troef van deze parketvloer manifesteert zich op budgettair vlak: door de betaalbare prijs liggen de klasse en rijkdom van edele houtsoorten nu binnen ieders bereik.

Kiezen voor een fineerhouten vloer of fineerparket
Een fineerhouten vloer

Bij de productie van fineerhoutvloeren wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten hardhout. Eikfineer is er zowel in natuurlijke als in modieuze grijze en heldere witte tinten. Er wordt ook beuk, kerselaar en berk gebruikt. Elk van deze houtsoorten behoudt zijn-unieke nerfstructuur, waardoor u een uniforme maar toch veelzijdige vloer krijgt. En niets weerhoudt u er trouwens van om verschillende fineerhoutsoorten met elkaar te combineren. Gevolg: deze parketvloeren voelen zich zowel in uitdagend moderne als in tijdloos klassieke interieurs thuis. Ze zijn echter niet geschikt voor vochtige ruimten zoals badkamers.

Een hardhoutfineer vloer is niet alleen mooi en sterk, het is ook bijzonder praktisch. Deze parketvloeren kunnen aangebracht worden op een droge, bestaande vloer. Maar afhankelijk van de dikte zijn ze net zo goed verkrijgbaar in planken die op eenvoudige wijze in elkaar vastklikken. Ze kunnen dus los gelegd worden, ook bovenop een bestaande tapijt-, vilt-, tegel- of linoleumvloer. Op die manier bespaart u niet alleen veel tijd en moeite bij het leggen, het risico op lijmvlekken wordt meteen ook de wereld uit geholpen. Om extra bescherming te bieden tegen waterinsijpeling worden de planken behandeld met parafine. Los gelegde vloeren zijn onmiddellijk na het leggen te betreden. Dankzij de handige kliksystemen zijn ze eenvoudig demonteerbaar, wat betekent dat u ze zelfs enkele keren kunt meeverhuizen.

Net zoals massief houtparket wordt fineervloer dankzij z'n natuurlijke toplaag met de jaren mooier en rijker. Naast het prijsverschil onderscheiden deze vloeren zich evenwel van massief parket door hun relatief milieuvriendelijke winning. De fijne lagen maken immers dat er per gevelde boom veel meer planken kunnen worden geproduceerd.

Fineerhoutvloeren kunnen probleemloos gebruikt worden in combinatie met vloerverwarming en zijn net als een massief harde vloer zeer onderhoudsvriendelijk.

De duurzaamheid van een vloer met fineerhout:

 • Vochtbestendig: 6/10
 • Onderhoudsvriendelijk: 8/10
 • Slijtvastheid: 7/10
 • Thermische belasting: 8/10

Pluspunten van een fineerhouten vloer:

 • stijlvol
 • praktisch
 • interessante prijsklasse
 • geluidsdempend
 • duurzaam
 • warm

Minpunten van fineerhoutvloer:

 • niet geschikt voor vochtige ruimten
 • minder slijtvast dan massief parket