Egaliseren van een houten vloer

Verschenen op 11/06/2014 in de rubriek Interieur -> Binneninrichting

Egaliseren van een houten vloer kan nodig zijn om te voorkomen dat de vloerbedekking die eronder heen komt, teveel zal gaan slijten. We behandelen hier twee manieren om een houten vloer te egaliseren:

  • Met egaliseermiddel (pasta)
  • Bekleden met een plaatmateriaal

Egaliseren van een houten vloer met egaliseermiddel:
Maak eerst de vloer goed schoon. Drevel vervolgens uitsluitend draadnagels in de vloer en zet losliggende planken vast. Breng daarna de egalisatiemassa aan met een flinke metalen spaan. Strijk de massa in de lengterichting van de planken. Hierbij kunt u de hoge vloerdelen als afstrijkniveau gebruiken. De laag zal na ongeveer 2 uur beloopbaar zijn, echter pas na 6 tot 12 uur zal de laag uitgehard zijn en kunt u de vloer afwerken. Deze droogtijd geld voor een laagdikte van maximaal 10 mm. Voor dikkere lagen moet u meer tijd rekenen. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van de pasta. Als de ontstane laag nog oneffenheden bevat, kunt u deze makkelijk wegschuren.

Egaliseren van een houten vloer met plaatmateriaal:
Plaatmaterialen die u voor het egaliseren kunt gebruiken zijn hardboard, triplex of spaanplaat.
Voordat u de platen op de vloer legt, moet u ze een paar dagen opslaan in de kamer waar u ze gaat toepassen. Hiermee voorkomt u dat er grote vochtverschillen optreden: de werking van de platen achteraf is dan minder.

Hardboard:
Neem geen hardboardplaten die groter zijn dan 122 bij 122cm. Leg de platen met de ruwe zijde naar boven in een halfsteensverband. Nagel ze vast met draadnagels van 25 mm met platte kop. De nagels komen in rijen van 10 cm afstand. In de rijen hebben de nagels een afstand van 15 cm.? Langs de rand moet u ze echter om de 5 cm aanbrengen. Sluit de naden niet te nauw op elkaar aan: enige werking kan dan zonder kromtrekken worden opgevangen.

Spaanplaat:
Gebruik platen van 10-14 mm dikte. Uit 1 grote plaat zaagt u 4 hanteerbare platen van 62 bij 125cm. Leg de platen ook hier verspringend en zorg ervoor dat de naden boven de balken komen. Zet ze vast met schroeven van 35 mm lengte, die u in vierkanten met een zijde van 25 cm indraait. Langs de randen komen de schroeven op 12.5 cm uit elkaar. Schuur de naden van de platen goed vlak.