Door het veelvuldig voorkomen van mossen op het dak zal de slijtage aan pannen of leien sneller optreden. De mossen en algen zullen minuscule beschadigingen aanbrengen, waardoor de pannen poreuzer gaan worden. Als logische gevolg zal water eenvoudiger kunnen doorsijpelen door het dak. In de winter zal tijdens de vorst het water uitzetten in die kleine scheurtjes en de pannen doen afbrokkelen tot zelfs helemaal doen barsten.
Als tweede punt is het belangrijk van het mos te verwijderen op het dak, puur en alleen vanuit esthetisch oogpunt. Een dak vol met mossen geeft een verloederde indruk. Het dak ziet er al snel bouwvallig uit, en dat kan toch niet de bedoeling zijn.
Het dakonderhoud op gebied van ontmossing gebeurt in verschillende stadia:
Wanneer je beslist om zelf aan het werk gaat, weet dan dat je het veilig moet doen. Een dak met een grotere helling zal bij het ontmossen gevaarlijk glad worden. Droog is een dak tamelijk goed begaanbaar, maar weet dat het na verloop van tijd helemaal nat zal zijn. Probeer daarom altijd een ladder in de dakgoot te leggen tot bovenop het dak. Blijf steeds op de ladder staan. Reik vooral niet te ver om toch nog aan het laatste hoekje te kunnen, neem beter voorzorgen en verschuif de ladder meter per meter.
Wanneer je aan de slag gaat met een hogedrukreiniger om het dak te ontmossen, probeer dan vooral niet te veel onder de pannen of leien te spuiten. Kruip zo ver mogelijk naar boven op het dak en spuit van boven naar beneden, op die manier zal het minste kans bestaan op waterinsijpeling naar binnen. Gespecialiseerde firma’s gebruiken een soort van wagentjes die onder nog hogere druk dan gewone hogedrukreinigers het mos af het dak spuiten. Die spuitkoppen staan ook altijd in een hoek van 90° gericht, net om geen insijpeling te hebben.
Probeer ook een mooie zonnige en warme dag uit te kiezen om het dak te ontmossen. Dit werkt prettiger dan wanneer er een gure en koude noorderwind staat.