Een carport plaatsen of een garage bouwen?

Verschenen op 31/08/2015 in de rubriek Tuin -> Tuinaanleg

Hiervoor zijn 2 oplossingen mogelijk. Ofwel plaatst u een carport als autostalling, ofwel opteert u om een garage te bouwen (al dan niet ingebouwd in de woning).
Sowieso geldt bij beide (carport of garage) de regel dat dit wettelijk toegelaten moet zijn voor jouw verkaveling. De gemeente kan hier meestal zeer snel uitsluitsel over geven. Feit is dat vanaf eind 2010 geen bouwvergunning meer nodig is in Vlaanderen voor het plaatsen van een carport of garage, wanneer de totale oppervlakte kleiner blijft dan 40m². Let wel: er is nog steeds een meldingsplicht tegenover de gemeente.

Carport plaatsen of garage bouwen? – carports versus garages
Vaak moet er een bepaalde afstand van de perceelgrens in acht genomen worden. Om dit te omzeilen kan je eventueel afspreken met de buren om een dubbele carport of dubbele garage te plaatsen. Laat dit wel op papier zetten, en breng de gemeente hiervan ook op de hoogte.

Er zijn een aantal verschillen tussen de plaatsing van een carport en een garage.

Allereerst is de kostprijs een grote bepalende factor. De kostprijs van een carport ligt veelal lager dan de bouw van een garage. Carports hoeven over het algemeen geen funderingen en zijn prefab-constructies. Dit wil zeggen dat een carport op enkele uurtjes kan opgetrokken worden. Een garage wordt meestal gemetseld, geïsoleerd en ook de afsluiting (de garagepoort zelf) neemt een grote hap van het budget weg. De kostprijs van een carport is dus lager dan de kostprijs van een garage.

Ook de nodige oppervlakte is kleiner bij een carport. Wordt de garage in de woning ingebouwd (meestal bij de nieuwbouw van een woning), hou er dan rekening mee dat dit een serieus oppervlakte van het gelijkvloers in beslag zal nemen. De oppervlakte van een carport is kleiner, aangezien die meestal net gepast wordt gebouwd voor de wagen.

In een garage is de wintertemperatuur meestal hoger (mede dankzij de isolatie), dit in tegenstelling waarbij de wagen nog steeds in de vrieskou staat onder de carport. Echter na een regenbui zal de auto sneller droog zijn wanneer hij onder de carport staat, dan wanneer hij in een tochtvrije garage wordt gestald. Dit is dan weer beter voor de carrosserie van de wagen.

Qua (inbraak)veiligheid scoort een garage dan weer beter, aangezien de garage ook volledig kan afgesloten worden.
Een carport blijft in principe open. Autoinbraken zijn dus bij een carport nog steeds mogelijk.