Bio-ecologisch bouwen: duurzaam bouwen

Verschenen op 07/07/2015 in de rubriek Techniek -> Energie

Duurzaam bouwen gaat ook door in het gebruik van bouwmaterialen die weinig tot geen schadelijke effecten hebben op de gezondheid of het milieu. Deze vorm van duurzaam bouwen noemt met bio-ecologisch bouwen.

bio-ecologisch bouwen - duurzaam bouwen
Bio-ecologisch bouwen

In deze bouwmethode wordt rekening gehouden met de aspecten zoals gezondheid voor mens en dier, de ecologie van de bouw en de materiaalkeuze. Bedoeling is uiteraard nog zo energiezuinig te kunnen bouwen, maar met weinig chemische of andere schadelijke materialen in en rond de woning.

Bio ecologisch bouwen is een must

Wist je dat binnenshuis vaak grotere vervuilingen bestaan dan buitenshuis?
Deze vervuiling is natuurlijk niet zoals een stort of het containerpark, maar deze term slaat wel op de gebruikte bouwmaterialen. Hun impact is niet alleen groot op het milieu, ze kunnen ook uw eigen gezondheid beïnvloeden, vandaar dat men vaker neigt naar een bio-ecologische bouwmethode.
En deze soort materialen bestaan echt hoor. Ze bevatten weinig tot geen chemische additieven, bestaan bijna volledig uit natuurlijke basisgrondstoffen en hebben geen zware milieubelasting. 

Vandaar dat er een bio-ecologisch label is ontstaan. Voorbeelden van dit bio-ecologisch label zijn het Europese Ecolabel, het Natureplus-label, het Vibe-label of het FSC-label.