Optrekkend vocht
Vooral vanuit de niet-geïsoleerde vloer kan vocht vanuit de grond optrekken. In een berging is meestal geen kruipruimte aanwezig maar ligt de beton- of tegelvloer rechtstreeks op de grond. Soms is deze voorzien van een laagje schoon zand dat geen vocht maar slechts zwam en schimmel tegenhoudt. Bij nieuwbouw is de vloer in de berging vaak identiek aan die van het woongedeelte. Om het optrekkend vocht tegen te gaan, zul je de vloer moeten isoleren. Tegels op zand zijn eenvoudig te verwijderen. Graaf de grond daarna dieper uit en voorzie hem van plastic folie en een schoon zandbed met daarop een laag geëxtrudeerd polystyreen. Vervolgens kan een betonvloer met krimpwapening worden gestort.
Bij een bestaande betonvloer is de meest rigoureuze remedie: het slopen van de vloer. Daarna kun je als hierboven te werk gaan. Ook kan op de bestaande vloer plastic folie en geëxtrudeerd polystyreen worden gelegd, afgedekt met een betonvloer. Houd hierbij rekening met het verlies van hoogte, in verband met de draaibaarheid van deur(en) en dergelijke.
Wanneer optrekkend vocht via de muren zichtbaar is, kun je er zeker van zijn dat het trasraam ontbreekt of defect is. Optrekkend vocht is alleen op een rigoureuze manier te bestrijden door een waterkerende laag – bijvoorbeeld lood – in de muur boven de vloer aan te brengen. Je kunt ook een waterdichte binnenbekleding aanbrengen, maar daarmee heb je de oorzaak niet weggenomen. De vraag is dus of deze oplossing blijvend resultaat biedt. Daarnaast bestaat de kans dat deze bekleding de muur vervormt.
Doorslaand vocht
Doorslaand vocht ontstaat onder andere door regendoorslag: de muur is poreus en laat regenwater door. Bij spouwmuren voorkomt de spouw dat de binnenspouwmuur nat wordt, maar dit is niet het geval bij massieve – steen en halfsteens –muren. Poreuze muren moeten bij de wortel worden aangepakt, dus aan de buitenkant.
Er zijn waterafstotende middelen in de handel, die echter periodiek aangebracht moeten worden. Een bekleding van gepotdekseld hout of een andere houten bekleding, liefst van staande delen en voorzien van isolatiemateriaal, lost het probleem afdoende op.
Houd er wel rekening mee dat bekleding aan de buitenkant van de gevel(s) het huis een ander aanzicht geven. Iets dat door de Welstandscommissie van de gemeente beoordeeld zal moeten worden.
Bekleding aan de binnenkant is een methode om poreuze muren uit het zicht te houden, maar is geen afdoende oplossing. De schade erachter loopt namelijk op. Het metselen van een buitenspouwmuur, die het vloeroppervlak binnen niet verkleint, behoort ook tot de mogelijkheden.
Condensatie
Lucht bevat waterdamp, maar te veel waterdamp condenseert op koude vlakken, zoals niet-geïsoleerde buitenmuren en ruiten. Bestrijding is vaak eenvoudig, bijvoorbeeld door het isoleren van te koude vlakken en het opheffen van koudebruggen. Ook kan condensatie optreden door te geringe ventilatie, zodat het waterdampgehalte van de lucht te hoog wordt. Het aanbrengen van een ventilator of beweegbaar raampje kan het euvel verhelpen.