Behangtips - Tips bij het behangen

Verschenen op 02/11/2013 in de rubriek Ruwbouw -> Muren

Voor dat je begint is meten en knippen toch belangrijk? Uiteraard is dit het belangrijkste als tip bij het behangen.
De behangtips om het beste behangresultaat te krijgen is dus beginnen met het opmeten van de ruimte.
Als je gaat meten is het belangrijk om de lengte van de muren te meten. Omdat we weten dat een rol behang ongeveer 53 cm breed is, als je dan twee banen per meter doet, weet je snel hoeveel banen je nodig hebt.

Behangtips - tips om beter te behangen:

Voor het starten met behangen en na het meten van de lengte van de kamer, is het de beurt aan de hoogte te meten. Dat is nodig zodat we te weten komen op welke lengte het behangpapier moet afgesneden worden. Onder erbij dat we een extra 10 centimeter rekenen per vel behangpapier. Dat overschot heb je nodig om nadien alles netjes te kunnen afsnijden.

Let op: deze behangtips gelden natuurlijk niet voor alle soorten behang.

Er bestaat ook zoiets als patroonbehang. Bij het afsnijden van patroonbehang is het belangrijk rekening te houden met het patroon van de vorige baan. Als je dat niet doet kom je dan later in de knoop.

Behangtip: welke behanglijm mag ik gebruiken?

Als je wil behangen met papierbehang, moet je lijm gebruiken dat speciaal gemaakt is voor papierbehang. Op ieder pakje dat je koopt staat altijd netjes uitgelegd voor welk behang het geschikt is en voor welk gewicht van behang het is.
Het is belangrijk bij het aanmaken van de lijm dat je rustig het poeder in het water strooit, en dat je blijft roeren. Als alle klonters weggeroert zijn, dan moet de lijm tien tot vijftien minuutjes rusten, tot het een goede dikke massa is geworden.
Nu kan je starten met het lijmen van het behang op de behangtafel.
Een leuke behangtip om ervoor te zorgen dat je tafel niet plakkerig en vies wordt is het behang aan de ene kant over de tafelrand te schuiven, en aan de andere kant een volgend vel behangpapier er van onder te laten komen. Zo kan je links en rechts de zijkanten volledig insmeren, zonder dat het op je tafel zit.
Te lang wachten om het papier daarna aan de muur te hangen, kan resulteren in bobbelen of verminderde kleefkracht, maar als je het te snel doet, dan heb je kans op naden in het behang.
Er zijn verschillende manieren om te starten met een eerste vel behangpapier. Je kan starten door een loodrechte lijn te tekenen op de muur met behulp van een waterpas. Maar handiger is om een deurlijst of zijkant van een raam te gebruiken. Dat staat ook altijd loodrecht gezet.

Een laatste tip bij het behangen is wanneer je behangt met effen kleuren je het behang per baan omdraait. Bij de eerste baan ga je van boven naar onder. Bij de baan daarnaast draai je het papier om zodat de bovenkant de onderkant wordt. Eventuele kleurverschillen in de rollen zelf worden op die manier doorgegeven en weggevaagd door het behang van de baan daarnaast. Op die manier krijg je een “golvend” kleureffect op de muur wat niet of bijna niet zal opvallen. Mocht je alle banen gelijk naar beneden laten komen zullen de abrupte kleurverschillen zeker opvallen.

Tenslotte ga je met een natte doek over de naden, om de resten van de lijm weg te vagen. Dit is echter niet nodig wanneer het behang dient om nadien te overschilderen, want de verf zal die resten toch gaan dekken.