Badkamer verbouwen - verbouwing van badkamer

Verschenen op 14/11/2013 in de rubriek Interieur -> Badkamer

Tegenwoordig heeft men graag een bad om te kunnen ontspannen EN een douche, wanneer het allemaal wat sneller moet gaan. Oudere huizen hebben die luxe meestal niet en moet je kiezen tussen bad of douche.

Steeds een bad nemen is ook niet bevorderlijk voor het budget. Een douche verbruikt overigens veel minder water dan wanneer je een kuip moet vullen met warm water.
Zo, we gaan dus de badkamer verbouwen, en we beginnen met uitbraak van alle materiaal. We gaan tot op het bod en gooien alles uit de badkamer.
De badkamertegels gaan eruit, het oude en te kleine bad moet plaats ruimen voor iets nieuws en de wastafel krijgt zijn laatste ritje naar het containerpark. Nu begint het echte werk.
Bij een verbouwing van een badkamer hoort een nieuw leidingsysteem. Oudere buizen kunnen geërodeerd zijn na de loop der jaren en gevaarlijker wordt het wanneer nieuwe kranen op oude leidingen aangesloten worden. De kans op lekken wordt hierdoor veel groter, dus vervangen we het best alle leidingwerk bij een badkamer verbouwing.

Tevens hoort een goede afzuiging ook bij het verbouwen van een badkamer. Vroeger liet men sneller een deur open staan, en dat ging zo wel verluchten… Je zou dit nog steeds kunnen doen, ware het niet dat je wellicht ook gesteld bent op je privacy en de verwarmingskosten op die manier opnieuw hoger oplopen. Een goede afzuiging zorgt ervoor dat de waterdamp sneller naar buiten getrokken wordt, waardoor de badkamer zelf minder vochtig wordt.

Elektriciteit en verlichting dienen te voldoen aan de richtlijnen voor badkamergebruik. Koop je lichtarmaturen en lampen? Let dan op de verpakking, die moeten IP65 zijn. Dit wil zeggen dat ze waterdicht zijn en dus mogen gebruikt worden in de badkamer.

Elektriciteitspunten zoals schakelaars en stopcontacten mogen ook niet bereikbaar zijn vanuit het bad. Bij een herkeuring van de elektriciteit zullen deze punten zwaar aangerekend worden.  Willen we een badkamer verbouwen, dan doen we dit volgens de regels van de kunst en plaatsen alle elektropunten op de correcte plaatsen.

Daarna kunnen de muren opnieuw bezet worden met plamuur. Stukken van de muren is geen werkje voor onhandige harry’s. Laat dit beter doen door een vakman wanneer je hier nog geen ervaring mee hebt. De badkamer is geen plaatsje om op te oefenen. Doe dit in een berging of een zolderkamer, maar niet in de badkamer waar je jaren nadien nog het geklungel van jezelf kan zien…

Bij de afwerking kunnen tegels gebruikt worden, badkamertegels zijn er in alle kleuren en maten. Win gerust wat informatie in bij vakmannen of tegelzaken.